• ARAÇ TEKNİĞİ BİLGİSİ 1 KONU ANLATIMI

    EHLİYET SINAVIN DA ARAÇ TEKNİĞİ BİLGİSİ  KONUSU İLE İLGİLİ SINAVDA 9 ADET SORU SORULMAKTADIR VE HER DOĞRU SORU 2 PUANDIR. ARACI TANIMA VE ARAÇ KULLAN...


EHLİYET SINAVIN DA ARAÇ TEKNİĞİ BİLGİSİ  KONUSU İLE İLGİLİ SINAVDA 9 ADET SORU SORULMAKTADIR VE HER DOĞRU SORU 2 PUANDIR.


ARACI TANIMA VE ARAÇ KULLANMAYA HAZIRLIK


ARAÇTA GENEL OLARAK BULUNAN KISIMLAR VE SİSTEMLERİ

MOTOR: Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini veya elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir.

ZAMANLARINA GÖRE MOTORLAR


2 ZAMANLİ MOTORLAR: 2 Zamanlı Motorlarda Ateşleme Her Devirde Yapı­lır. Pistonun 2 Hareketinde 1 iş Elde Edilir.

4 ZAMANLI MOTORLAR 4 Zamanlı Motorlarda Ateşleme 2 Devirde Bir Yapılır. Pistonun 4 Hareketinde 1 iş elde edilir.

DÖRT ZAMANIN OLUŞUM ŞEKLİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR: BENZİNLİ MOTORLARDA

BENZİNLİ Motorlarda ateşleme BUJİ ile yapılır.

DÖRT ZAMANIN OLUŞUM ŞEKLİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR: DİZEL  MOTORLARDA

DİZEL Motorlarda EMME zamanında silindire SADECE HAVA emilir.
DİZEL Motorlarda ateşleme ENJEKTÖRLE yapılır.
DİZEL Motorlarda sıkıştırma oranı (benzinli motora göre) daha YÜKSEKTİR.

­

YAKIT ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR:

BENZİNLİ MOTORLAR BUJİ ile ateşleme yapılır.

L.P.G.Lİ MOTORLAR BUJİ ile ateşleme yapılır. (Çevreyi en az kirtelen yakıttır.) L.P.G.Ii araçlar kapalı park alanlarına alınmazlar.

Mazot – Motorin (Dizel) motorlar: ENJEKTÖRDEN püskürtme ile ateşleme yapılır.

ATEŞLEME SİSTEMİ: Silindirde sıkışan hava- yakıt karışımının yakılabilmesi için bujilere yüksek voltajlı kıvılcım sağlayan sistemdir.

BENZİNLİ MOTORLARIN YAKIT SİSTEMİ: Motor için gerekli benzin hava karışımını oluşturarak silindirlere gönderir. BUJİ ile kıvılcım yaratarak yanmayı sağlarlar.

DİZEL MOTORLARIN YAKIT SİSTEMİ: Motor için gerekli hava ve mazotu çalışma şartlarına göre silindirlere göndermektir.

Dizel motorlarda yakıt olarak Mazot (Motorin) kullanılır. Dizel motorlarında bujilerin yerine Enjektörler bulunur. Enjektörle sıkıştırma zamanının sonunda yanma odalarındaki sıkıştırılmış sıcak havanın üzerine atomize şekilde motorini püskürtüp yanmayı sağlarlar.

Dizel motorlarda depodaki yakıt bitmesi sonucu yakıt sistemi hava yapar.

MARŞ SİSTEMİ Motorun çalışması için ilk hareketi sağlar. Marş motoru hareketini VOLAN DİŞLİSİNE iletir.

Marşa basma süresi kısa (10-15 saniye) olmalıdır. 10-15 saniyeden fazla marşa basılır ise akümülatör (deşarj olur) boşalır. Motor çalışırken marşa basılırsa marş dişlisi zarar görür.

MARŞA BASILDIĞINDA MARŞ MOTORU ÇALIŞMIYORSA;

– Akü boşalmıştır, akünün kutup başları gevşemiş veya akünün kutup başları oksit¬lenmiş olabilir.

YAĞLAMA SİSTEMİ: Birbiri üzerinde çalışan yüzeylerin arasında veya üze¬rinde dolaşarak direkt temaslarını önler, sürtünmeyi ve aşınmaları azaltır, hareketin akışını kolaylaştırır, çalışan yüzeyleri temizler, soğutmaya yardımcı olur ve dolayısıyla çalışan parçaların ömürlerini uzatır. Yağ seviyesi yağ çubuğunun iki çizgisi arasında olmalıdır. Motor çalışırken yağlamanın olup olmadığı Yağ Göstergesinden anlaşılır. Araç seyir halinde iken yağ lambasında bir anormallik görülürse MOTOR HEMEN DURDURULMALIDIR.

Motor yağı kontrol edilirken; araç mutlaka düz bir zeminde olmalı, motor stop edildikten sonra 4-5 dakika beklenmeli yağın tamamı kartere indikten sonra yağ seviyesine bakılmalıdır. Motor yağına günlük bakımda bakılır.

Motor yağı motor sıcak iken (yağın akışkan olması için) değiştirilmelidir.

Motor yağ yakıyorsa aracın eksozundan mavi duman çıkar.

SOĞUTMA SİSTEMİ: Motorun verimli çalışabileceği ısı ortamını sağlar. Motorlar su soğutmalı ve hava soğutmalı olabilirler. Soğuk (0° C altında)havalarda soğutma suyunun donmaması için soğutma suyuna Antifriz ilave edilmelidir. Radyatör soğutma suyuna depoluk yapar. Radyatöre peteklerin üstüne kadar kireçsiz su konulur. Termostat motoru çalışma sıcaklığında tutar. Soğutma suyu azsa, termostat arızalı ise, vantilatör kayışı gevşek veya kopmuşsa, radyatör peteklerinde tıkanıklık varsa, araç uygun devir ve viteste kullanılmıyorsa, radyatör kapağı bozuksa MOTOR HARARET YAPAR

ŞARJ SİSTEMİ: Motor çalışmaya başladığı andan İtibaren aracın elektrik ihtiyacını karşılar ve aküyü şarj eder. Araç seyir halindeyken şarj gösterge lambası yanarsa motor hemen durdurulmalıdır.

Araçta lambalar sık sık patlıyorsa, dinamodan çıkan akımı ayarlayan regülatör (Konjektör) arızalanmıştır.

AYDINLATMA VE İKAZ SİSTEMİ: Geceleri, görüşü azaltan yağışlı ve sisli havalarda kullanılarak, motorlu araçlarda gündüz olduğu kadar rahat kullanma olanağı sağlar. Frenlemede, dönüşlerde, kavşak ve tepe üstlerine yaklaşırken diğer sürücüleri uyarmak ve ikaz etmek için kullanılır.

Araç geri vitese takıldığında aracın arkasında BEYAZ IŞIK veren lamba yanar. Aracın arkasını görmenizi sağlar.

Araçta frene basıldığında aracın arkasında KIRMIZI renkli fren lambaları (stop lambaları) yanar. Arkadan gelen sürücüleri uyarır.

GÖSTERGELER: Göstergeler aracın ön paneline konulmuştur. Sürücüye aracın çalışma sistemiyle ve ani durumlarla ilgili bilgi verir. Aracın göstergelerine yolun düz kesimlerinde bakılmalıdır.

GÜÇ AKTARMA SİSTEMİ: Motor gücünün çekici tekerleklere aktarılmasını sağlar.

1-Debriyaj   2-Vites Kutusu (Şanzıman)    3-Şaft    4- Diferansiyel    5-Akslar

1-DEBRİYAJ (KAVRAMA) : Motordan gelen gücü sürücünün isteğine göre vites kutusuna (şanzımana) iletmeye veya kesmeye yarar. Ayak debriyaj pedalı üstünde devamlı tutulursa debriyaj balatası aşınır. Aşınmış bir debriyaj balatası da aracın fazla yakıt yakmasına neden olur.

2- VİTES KUTUSU (ŞANZIMAN):

•     Döndürme kuvvetini artırarak aracın kalkışını sağlar (1. vites)

•      Araç dururken motorun çalışır vaziyette kalmasını sağlar (boşta)

•     Yol ve trafik durumuna göre araca en uy¬gun hızı verir

•     Aracın geri hareketini sağlar

3- ŞAFT (KARDAN MİLİ): Şaft, şanzımanı (vites kutusu) diferansiyele bağlar.

4-DİFERANSİYEL. Diferansiyel her iki aksla aynı zamanda çalışan elemandır. Şaft-tan almış olduğu hareketi 90° çevirerek akslara iletir. Araçlar önden çekişli ve arkadan itişli olmak üzere ikiye ayrılır. Hareket ön ve arka tekerleklere birlikte iletilebilir. Bu tip araçlara arazi taşıtı (4×4) denir. Bu araçlarda İki diferansiyel vardır.
5-AKSLAR: Diferansiyelden aldığı hareketi tekerleklere iletir.

TEKERLEKLER VE LASTİKLER: Aracın yol ile temasını sağlarlar. Aracın yükünü taşır. Direksiyon ile verilen yönü iz­ler. Motordan gelen gücü ileri-geri hareket olarak yansıtır. Islak ve kuru zeminli yollar­da aracı emniyetli şekilde durdurur. Amorti­sörlere yardımcı olarak sürüş keyfini artırır. Üzerlerinde yazan rakamlar (265x60x18) lastiklerin ebatlarını belirtir.

FREN SİSTEMİ: Hareket halinde olan aracı yavaşlatır. Yavaşlayan aracı en kısa mesafede ve en kısa zamanda durdurur, duran aracı sabitler. Ayak frenine basıldığında; aracın ön ve arka tekerleri birlikte durur. Fren sisteminde hidrolik yağı kullanılır. Hidrolik yağının seviyesi azalmış ise frenler tutmaz.

ÖN DÜZEN SİSTEMİ: Bir aracı istenilen tarafa yöneltmek için ön tekerleklerin sağa veya sola olan doğrultularını değiştirir. Aracın sevk ve idaresini kontrol eder. Rot başları aşınmış ise aracın direksiyon boşluğu artar. Lastik havaları normal değerinden az olursa aracın direksiyonu zor döner.

SÜSPANSİYON SİSTEMİ: Mekanik, hidrolik ve havalı sistemlerdir. Yoldan gelecek vuruntu ve sarsıntıları üzerine alarak aracın rahat ve emniyetli bir şekilde kullanılmasını sağlarlar. Süspansiyon sistemi araçtaki tüm tekerlek bağlantılarında bulunur.

YAYLAR: Yoldan gelen sarsıntıları üzerine alır

AMORTİSÖRLER: Yayların salınımını kontrol altında tutar.

MOTOR VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini veya elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir.

Motorlar kullandığı enerji türüne göre adlandırılırlar. Benzinli, L.P.G’li, Motorin- Mazot(DİZEL)Motorlar olduğu gibi günümüzde elektrikle çalışan motorlarda mevcuttur. Benzin ve L.P.G ile çalışan motorlarda ateşleme buji kıvılcımı ile olurken,Dizel(Mazot- Motorinle çalışan motorlarda ateşleme enjektörden yakıt püskürtülerek yapılır.

ARAÇKULLANMAYA HAZIRLIK

Araç kullanmaya başlamadan önce TRAFİK BİLGİSİ-MOTOR BİLGİSİ VE İLK YARDIM BİLGİSİNE sahip olmak gerekir.
Bu nedenle nazari dersler tamamlanmadan araç kullanılmamalıdır. Komuta aletleri(Farlar-Sinyaller-Silecekler-Debriyaj, Fren, Gaz Pedalları ve vites yerleri iyice öğrenilmelidir. Araç kullanmaya başlamak bir sıra takip etmelidir. Araca binmeden önce yapılacak işlemler, araç çalıştırılmadan önce yapılacak işlemler, aracın çalıştırılması ve aracın hareket ettirilmesi, trafik kurallarının emrettiği şekilde aracın sürülmesi.

ARACIN DIŞ KONTROLÜNÜN YAPILMASI

Araca binmeden önce aracın dış kontrolünün yapılması gerekir.

Aracın etrafında bir tur atılarak şunlara bakılmalıdır:

A-Aracın lastik havalarının ve bijon vidalarının kontrolü

B-Aracın altına bakılarak her hangi bir akıntı, sızıntı olup olmadığı

C-Aracın altında yabancı bir şey (hayvan-cisim)olup olmadığı

D-Aracın dış lambalarının(Farlar-Sinyaller-Fren lambaları-park lambaları ve plaka aydınlatma lambaları) yanıp yanmadığının kontrolü

E-Araç camlarının, aynalarının sağlamlığının ve temizliğinin kontrolü (Görülmeyen tehlikenin önlemi alınamaz)

F-Cam silecek suyunun ve cam silecek lastiklerinin kontrolü

G-Motor kaputu açılarak; motor yağı-soğutma suyu ve hidrolik yağı kontrolleri yapılmalıdır.

KOLTUK VE AYNA AYARLARI

ARACIN İÇİNE GİRİLİNCE MOTOR ÇALIŞTIRILMADAN ÖNCE;

Bir aracı iyi kontrol etmekte ve güvenli bir şekilde kullanmakta en önemli noktalar-dan birisi doğru sürüş pozisyonudur.

Öncelikle koltuk arkalığı ayarı yapılmalıdır. Sırtınız her zaman koltuğa yapışık olmalıdır.

Virajlarda dengenizi kaybetmemeniz için her zaman sırtınızın koltuğa ya¬pışık olması gerekir.

Direksiyona çok rahat kumanda edebilecek şekilde son derece dik oturmak güvenli sürüşün en önemli adımlarından biridir.

KOL VE BACAK MESAFESİ;

Bacaklar çok gergin yada çok kasılmış şekilde olmamalı, debriyaja tam basıldığında ayak öne doğru hafif kırık olmalıdır,

Koltuğa oturulup sırt tam dayalı iken kollar; direksiyonun üst kenarına uzatıldığında bilekler direksiyonun üst kısmına gelmelidir.

Direksiyonu çevirme esnasında kollar yada dirsekler dizlere değmemelidir.

Direksiyon dıştan içe doğru tutulur ve başparmak simidin üstünde olmalıdır.

Direksiyonu tutma pozisyonu saat 9-15 pozisyonudur.

Dönüşlerde içteki el gevşetilerek dıştaki el ile direksiyon 180 derece çevrilebilir.

Tek elle kullanılan direksiyon ile acil durumda manevra yapılamaz. Ayakkabı bağı tek el ile bağlanamayacağı gibi.

İyi ayarlı ve temiz aynalar trafiği 360° görmeyi sağlar. Tüm aynaları aynı anda kullanabilmek imkânsız olduğu için daima aynaların gösteremediği ölü bir nokta vardır.

İçbükey aynalar daha geniş bir alanı gösterir ancak mesafeyi tam olarak göstermez.

Kabin içindeki aynaya asılan süsler görüşü kısıtlar, dikkati dağıtır.

Kör noktaları azaltmak için; Dış geri görme aynaları mutlaka 90° ayarlanmalıdır.

EMNİYET KEMERİNİN TAKILMASI VE BAŞ DESTEKLERİ

Emniyet kemeri otolarda olası bir kazada araçtan fırlamayı veya ölümcül bir yaralanmayı önleyen en önemli ikinci derecede güvenlik faktörüdür.

Emniyet kemeri yalnız sürücüler için değil tüm yolcular içindir, araçtaki herkes takmalıdır.

Emniyet kemerinin gerginlik kontrolü yapıldıktan sonra mutlaka takılmalıdır.

Emniyet kemerinin hayat kurtarma oranı %30’ dur.

Koltuk başlığı süs değildir. Arkadan çarpmalarda boyunun zedelenmesini önler.

Koltuk başlığının yükseklik ve mesafe ayarı çarpmada başın ani arka hareketini önleyecek şekilde yapılmalı ve mesafenin çok az olmasına dikkat edilmelidir.

Hava yastıkları gelişen teknoloji ile kazanılan önemli bir kaza sonrası yaşam kurtarma donanımıdır.

ARACIN ÇALIŞTIRILMASI

Motor çalıştırılmadan önce; El freninin çekili olduğundan emin olduktan sonra vites boşa alınmalı, debriyaja sonuna kadar basarak kontak açılmalı, göstergeler kontrol edilmelidir.

Kontroller tamamlandıktan sonra(dizel motorlarda ön ısıtma lambasının sönmesi beklenmelidir kısa süre(10-15saniye)marş yapılarak motor çalıştırılmalıdır.10-15 saniye marşa basıldığı halde motor çalışmadıysa kontak kapatılıp biraz beklenmeli, sonra tekrar marşa basılmalıdır. Marş süresi çok uzun tutulursa aracın akümülatörü boşalır. Motor çalışırken marşa basılırsa marş motorunun dişlisi zarar görür.

ARAÇ GÖSTERGELERİNİN KONTROLÜ

Aracın değişik fonksiyonlarını ve oto ile ilgili bilgileri sürücüye gösterir.

Göstergelerin hepsi ayrı önem taşır. Motorun çalıştırılması sonrasında yağ göster-gesinin ve şarj göstergesinin lambalarının sönmesi gerekir. Eğer bu lambalardan her hangi biri sönmedi ise motor derhal durdurulmalıdır.

Güvenli sürüş için; fren, motor, elektrik donanımı, emniyet kemeri, kapı ışıkları ile ilgili konularda sürücüyü bilgilendiren göstergeler periyodik olarak kontrol edilmeli, eksiklikler ve arızalar tanımlanmalıdır. Seyir halinde de göstergeler devamlı kontrol edilmelidir. Ancak; Göstergeler rahat ve düzlük yol kesimlerinde kontrol edilmeli, hiç bir zaman viraj, yerleşim bölgesi gibi tüm dikkatin verilmesi gereken yerlerde göstergelere bakılmamalıdır.

1) Ön Sis Farı

2) Hidrolik Direksiyon Uyarı Işığı

3) Arka Sis Farı

4) Düşük Yıkama Sıvısı

5) Fren Balata Uyarısı

6) Seyir Kontrolü Açık

7) Yön Göstergeleri

8) Yağmur Ve Işık Sensörü

9) Kış Modu

10) Bilgi Göstergesi

11) Dizel Motor Ön Isıtma (Isıtma Veya Kızdırma Bujisi)

12) Donma Uyarısı

13) Kontak Anahtarı Uyarısı

14) Anahtar Araç İçinde Değil

15) Anahtarlık Pil Seviyesi Düşük

16) Mesafe uyarısı

17) Debriyaj Pedalına Basın

18) Fren Pedalına Basın

19) Direksiyon Kilidi Uyarısı

20) Uzun Hüzmeli Farlar (Uzağı Aydınlatan Farlar)

21) Düşük Lastik Basıncı

22) Yan Işık Bilgisi

23) Dış Işık Hatası

24) Fren Lambaları Uyarısı

25) Dizel Partikül Filtresi Uyarısı

26) Römork Çeki Demiri Uyarısı

27) Havalı Süspansiyon Uyarısı

28) Şeritten Ayrılma Uyarısı

29) Katalitik Konvertör Uyarısı

30) Emniyet Kemeri Takılı Değil

31) Park Fren Lambası

32) Şarj Uyarısı (Pil/Akü Uyarısı)

33) Park Yardım

34) Servis Gerekli

35) Adaptif Aydınlatma

36) Far Aralık Kontrölü

37) Arka Spoyler Uyarısı

38) Cabrio Çatı Uyarısı

39) Hava Yastığı Uyarısı (Airbag Uyarısı)

40) El Freni Uyarısı

41) Yakıt Filtresinde Su

42) Hava Yastığı Devre Dışı

43) Arıza Sorunu

44) Kısa Hüzmeli Farlar (Yakını Aydınlatan Farlar)

45) Kirli Hava Filtresi

46) Eco Sürüş Göstergesi

47) Tepe (Yokuş) İniş Kontrol

48) Hararet Uyarısı (Motor Suyu Sıcaklık Uyarısı)

49) ABS Uyarısı (Fren Uyarısı)

50) Yakıt Filtresi Uyarısı

51) Kapı Açık

52) Kaput Açık

53) Düşük Yakıt

54) Otomatik Şanzuman Uyarısı

55) Hız Sınırlayıcı

56) Süspansiyon Amortisörler

57) Düşük Yağ Basıncı (Yağlama Uyarısı)

58) Ön Cam Buz ve Buhar Çözücü (Cam Rezistansı/Isıtıcısı)

59) Bagaj Açık

60) Stabilite (Denge) Kontrolü Kapalı

61) Yağmur Sensörü

62) Motor arıza Lambası

63) Arka Cam Buz ve Buhar Çözücü (Cam Rezistansı/Isıtıcısı)

64) Otomatik Cam Silme



Ehliyet konu ders özetleri için tıklayın

Ehliyet sınav sorularını online çözmek için tıklayın

Ehliyet konu soruları için tıklayın

Ehliyet konularını indir mek için tıklayın

sinavinahazirlaniyorum olarak görüş ve önerileriniz bizim için önemlidir, görüş ve önerilerinizi yoruma yazarak sinavina hazirlaniyorum ile iletişime geçebilirsiniz

SINAVA GİRECEK BÜTÜN ADAYLARA BAŞARILAR DİLERİM…

https://sinavinahazirlaniyorum.com/

YORUMLAR

ÖZEL GÜVENLİK

105.TEMEL EĞİTİM VE 81.YENİLEME SINAVI

21 Ekim 2023

SON YAZILAR
POPÜLER YAZILAR
SON YORUMLAR
BİZİ TAKİP EDİN